Филип Янков, обвинен в опит за предумишлено убийство в Рогош, отново се изправи пред съда. Делото тръгна по общия ред, с разпит на всички свидетели. По време на разпоредителното заседание Янков отказа да признае вина, пише trafficnews.bg.

По думите му фактите не са такива, каквито са описани в обвинителния акт.

Кървавият инцидент стана в средата на май 2020 година. Мъж бе намушкан в пловдивското село Рогош. До инцидента се стигна след скандал между двама мъже от различни ромски фамилии. По-възрастният извади нож и намушка другия. Пострадалият бе с 4 прободни рани.

Единствено намесата на лекарите и осъществената оперативна интервенция предотвратили настъпването на смъртта на 32-годишния.

Извършителят Филип Янков днес се изправи пред магистратите в Окръжен съд. 57-годишният мъж е с повдигнато обвинение за опит за предумишлено убийство.

Янков обитавал къща със семейството си в Рогош. В съседни домове живеели представители на фамилията на 32-годишния Ванев. Между двете семейства възниквали скандали и конфликти, придружавани със закани. Причината се оказали секс записи, публикувани в социалните мрежи. 

По време на днешното заседание бяха разпитани вещите лица, изготвили част от експертизите по делото.

В заключението на специалистите, изготвили съдебно – медицинската експертиза, ясно е описана всяка една рана на Тодор Ванев. По думите на доц. д-р Светлозар Спасов, животът на последния е висял на косъм и само намесата на медиците е предотвратила смъртта на мъжа.

„Налице са 4 прорезни рани, една от които е проникваща. Става дума за тази в лявата гръдна част, под мишницата, причинена от нож. Оръжието е пробило кожата и меките тъкани, като не е засегнало белия дроб. Острието е било на сантиметри от сърцето. Благодарение на това, че ъгълът на проникване е бил друг, не се е стигнало до пронизване на сърцето.

Налице е бил плевмоторакс или с други думи излив на кръв, както и разхерметезиране на гръдната кухина. Имало е сериозна опасност за живота на Ванев. Имаме и множество охлузвания по глава, тяло и ръце. Те са причинени от твърди предмети – бухалки, тръби и прътове.

От нараняванията има три телесни повреди. Имаме и абсцес при една от порезните рани. Тя е отдясно, прорезна без проникване. След зашиването, се е получило загниване на тъканите. Това е довело отново до опасност за живота на Ванев.

Освен това имаме и две счупени ребра, причинени от удари. От експертизата става ясно, че ножът е добре заострен и не е имало нужда от сериозна сила, за да се пробие кожата. Трябва да се подчертае още нещо – ако Ванев не е бил в добра физическа форма, здрав и прав мъж, е можело да се стигне до сериозни последици”, каза в съдебна зала доц. Д-р Светлозар Спасов.

След приемане на експертизите, заседанието бе прекратено и делото отложено. Причината – четирима ключови свидетели не се явиха в залата. Една от тях е Атанаска, която е била любовница на Ванев и е главна героиня в порно клипа, станал ябълката на раздора между двамата. Освен нея, за следващо заседание ще бъде призована и още една дама - Златка. Жената е разпространила въпросното видео. 

Процесът ще продължи в началото на ноември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ