Според организацията „Репортери без граници” не е нормално Държавната агенция за национална сигурност, създадена само преди 9 месеца, за да се бори с мафията и корупцията, да се замесва в скандали, подслушване и натиск над журналисти. Това каза за БНР Оливие Базил от белгийския клон на организацията.
Очевидна е нуждата от полицейска охрана за разследващите журналисти в България, смята Базил.  „Репортери без граници” класира България на последно място в Европейския съюз по свобода на пресата.  От организацията са особено притеснени от нападението срещу журналиста Огнян Стефанов, допълни Оливие Базил.  ДАНС, която бе създадена с цел да се бори с корупцията и мафията, бе замесена в скандал с подслушване или по-точно с общи разпечатки на разговорите на журналисти и депутати, каза Базил. Аз се питам нормално ли е една такава антикорупционна агенция да се занимава с натиск върху журналисти, като Йорго Пецас и други от редакцията на „Фрог Нюз”, единствено, за да разбере как те са се сдобили с документите, публикувани на сайта „Опасните”, допълва той.  Тази афера е наистина странна. Вместо да разследва обвинените лица, посочени на сайта, публикувал секретната информация, ДАНС предпочита да издирва кой е предоставил тази информация. Това доказва, че изнесените факти са истина.

Спирането на сайта „Опасните” и притискането на хората свързани с него явно е по-важно за държавната агенция, отколкото за разследването на публикуваните факти, смята Оливие Базил. /БЛИЦ