МВР няма да се справи с битовата престъпност въпреки мерките, които бяха предприети. Около това мнение се обединиха експертите проф. Николай Радулов и ген. Васил Василев.
В края на миналата седмица на извънредно заседание кабинетът прие План за противодействие на битовата престъпност. Вътрешното ведомство да започне тримесечна операция за противодействие на битовата престъпност в малките и отдалечените населени места, в която ще участват 1140 полицейски автомобила. Те ще патрулират в цялата страна, като акцентът ще е върху пет области, където проблемът е най-голям. За текущите разходи, основно за гориво, свързани с изпълнение му, МВР ще получи допълнителни 5 млн. лева. Други 2 милиона лева ще бъдат дадени за закупуването на нови автомобили, за обезпечаването на мобилността на полицейските патрули в малките и отдалечени населени места.
 

Според бившия шеф на Национална служба „ Полиция” ген. Васил Василев, борбата ще е много тежка и тя няма да приключи за три месеца. Пред bTV той заяви, че през годините МВР е скъсало с много свои основни работи.Според него няма как във всяко село да се сложат полицаи. Дори и да се направи, пенсионерите, които ще се викат, няма да имат никакви права. „МВР трябва да се преструктурира през бюджета, в малките градчета трябва да се структурират участъци”, посочи той.

От своя страна експертът по национална сигурност и дългогодишен служител в МВР проф. Николай Радулов заяви, че нещата не опират до 7-те милиона, които кабинетът в оставка е отпуснал за борбата с битовата престъпност по селата.

„Полицаите знаят кои са престъпниците по малките населени места, но казват, че нямат доказателства. Цялата дейност по разкриване на престъпления е стопирана. Институтът по криминология спря да работи. Престъпления не могат да се разкриват без криминалисти. Автомобилите ще седят по селата и ще се превърнат в недвижима собственост, защото, колкото и бензин да слагаш в тях, когато те са амортизирани, няма как да се движат. Миналата година МВР напуснаха 3 000 качествени кадри, а сега ще връщат на работа пенсионирани полицаи.

Румяна Бъчварова е социолог и не разбира от тези неща. Някой я подвежда, а по този начин подвеждат и Бойко Борисов, разкри Радулов. Тези 7 млн. лева трябва да отидат за оборудване на полицейските управления в селата и малките градчета. С усилията на Бъчварова МВР се изпразни от съдържание”, заяви той.