Смъртта на 80-годишния човек в Русенската специализирана белодробна болница не е причинена от малария. Това е резултатът от проверката на здравните власти, информира в. "24 часа".
Десетина дни преди да почине, на мъжа е била прелята кръв от дарител, заразена с малариен плазмодий. Кръвта е била взета при кръводарителска акция след извършен преглед от лекар на УМБАЛ - Русе, и проведено събеседване между лекаря и кръводарителя, без да се отчетат данните от декларацията, попълнена от кръводарителя, потвърждават от болницата.

Младежът, който дал заразената кръв, е посочил в анкетата си, че е боледувал от малария в миналото. На него му е било противопоказно да дарява. Ръководството на многопрофилната болница в Русе е решило да наложи дисциплинарно наказание на лекаря, извършил вземането на кръвта – предупреждение за уволнение.

"След извършени проверки от проф. д-р Тодор Кантарджиев от Национален център по заразни и паразитни болести, д-р Николай Андреев – директор на Национален център потрансфузионна хематология, от РЗИ - Русе, и от Изпълнителна агенция по лекарствата на РБ, се установи, че смъртта на кръвопрелятия пациент, починал в Специализирана болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Димитър Граматиков" - Русе, не е причинена от малария", се посочва в съобщение до медиите от пресцентъра на многопрофилната болница на Русе, където е направено преливането в средата на ноември.

От болницата казват още, че чуждият гражданин, дарил кръвта, е поставен под лечение и наблюдение, за да се елиминира опасността да предаде заразата, уточнява Нова телевизия.