Юни беше доста тежък и черен месец. За сметка на това юли и август бяха благоприятни за цялостната статистика. Това каза председателят на Държавната агенцията за "Безопасност на движението по пътищата".

За  жалост това не се оказа постоянна тенденция и октомври месец се забелязват доста тежки катастрофи, особено последната в района на Казанлък", добави тя пред bTV.

"Безопасността на пътищата трябва да е кауза на цялото общество. Според статистиката 96% от катастрофите у нас се отдават на грешка на водача. Ключът е в това, че статистиката стъпва върху първоначалния оглед на едно ПТП, но е далеч по-важно да се установи какво е довело до тези грешки. Смятам, че в крайна сметка можем и трябва да променим нашата отговорност на пътя'', каза още Крумова.

"Като реални фактори, водещи до пътно-транспортни произшествия, остава скоростта. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-тежка е катастрофата'', допълни тя и разясни, че не толкова размерът на санкциите е важен, колкото ефективността от тяхното събиране.

По думите ѝ около 20% от водачите у нас са рецидивисти.

"Шофьорските изпити трябва да се обективизират. За броя на часовете по кормуване е важно да се обхващат онези умения, които са важни за водача, за да бъде той безопасен на пътя'', отбеляза в заключение Малина Крумова.