Избухването на военния склад в столичния квартал Челопечене е единствен по рода си в рамките на НАТО. Това показват данните, публикувани на сайта на Държавния департамент на САЩ на тема "Опасни депа: Нарастващият хуманитарен проблем, създаден от остарели боеприпаси и лошата поддръжка на складовете за тяхното съхранение". За публикацията информира електронното издание Медиапул.
В анализа се посочва, че последните взривове през 2008 г. в Албания, Узбекистан и България показват задълбочаване на проблема със съхранението на остарели муниции след края на Студената война. Изводът след тези инциденти е, че остарелите боеприпаси се съхраняват в складове, които са слабо охранявани, лошо организирани и зле поддържани.
Фактите показват, че твърденията на българските управляващи след взривовете на 3 юли, че подобни инциденти стават "навсякъде", са верни предимно за държави от Третия свят и от бившия Съветски съюз.

Лошото съхранение на експлозиви, което е довело до мащабни инциденти, освен в България, се е случвало още в държави като Албания, Украйна, Колумбия, Узбекистан, Сирия, Конго, Судан, Сърбия, Афганистан, Русия, Украйна, Еквадор, Перу, Мозамбик, Афганистан, Тайланд, Нигерия, Индия, Казахстан, Виетнам, Гвинея, Бразилия, Йемен, Ирак.
Това е пълният списък на страните, в които е имало подобни инциденти от 1995 г. досега. Прави впечатление, че повечето от тях традиционно поддържат значителни нива на корупция и организирана престъпност, което води и до и слаб контрол върху чувствителни държавни дейности.
На конференция днес военният министър Николай Цонев съобщи, че осемнадесет фирми са подали до този момент документи за получаване на право да унищожават излишните боеприпаси в армейското въоръжение. Той уточни, че става въпрос за 46 хиляди тона гранати, мини, патрони, снаряди и барут. До края на годината ще бъдат унищожени 50-60% от тях, каза министърът. /БЛИЦ