Инициативата "Три морета" е стратегически план и не е тук като еднократно изригване, за да угасне. Това заяви дългогодишният посланик на България в САЩ, днес част от Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова в сутрешния блок на БНТ за днешната инициатива "Три морета".

Тя обясни, че когато няма обективен разказ за инициативата, вакуумът се запълва от много високи децибели за всички опасности, рискове и щети.

Присъствието на американската група в инициативата показва заинтересоваността на САЩ. Има много силна 13-членна делегация на конгреса, много силна група от самата администрация и отделно от Атлантическия съвет. Най-големите гиганти в дигиталната сфера на високите технологии са тук у нас, отчете Поптодорова.

Разликаката в инвестициите в западната част на Европа в сравнение с източната част на Европа е 15 трилиона евро. Ние, в Европа, не можем да бъдем с раздвоена самоличност, посочи тя.

Тя увери още, че инициативата "Три морета" не може да се използва като фронт срещу други държави. Инициативата тръгна на президентско ниво, но парите и проектите ги дават правителствата. Силните фактори за реализацията е изпълнителната власт навсякъде, отбеляза Поптодорова.

Вътрешната конюнктура за щастие е извадена от инициативата "Три морета". Няма как толкова бързо да се извърши замяна на енергийните източници, но две революции са се случили - за шистовия газ и дигиталната революция. България няма как да остане извън тези тенденции и започва да се говори за публично частно партньорство, доволна е Поптодорова.

"Трите морета са отворени за всякакви инвеститори", подчерта тя.