Елена Димитрова, момичето, което е единственият случай в света на млада жена, живяла 6 години без черва, е изписано от болница след успешна трансплантация във Великобритания. Тя ще остане още няколко месеца под наблюдение там, но се надяваме, че най-трудното е зад гърба й, каза д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.
Хубавата новина беше съобщена на започналата в Правец Втората европейска конференция по трансплантации и физическа активност, която събра елитни хирурзи и трансплантолози от континента, български специалисти и координатори по донорство от 30-те центъра у нас, специализирани в тази дейност, пише "24 часа". 

Ели страда от рядката фамилна аденоматозна полипоза. Оперирана е 9 пъти и в крайна сметка от години живее без черва - организмът й се подхранва чрез венозни вливания. Единственото спасение беше трансплантация, но заради поредица от неблагополучия, лоши стечения на обстоятелства и нормативни пречки спасителната терапия се отлага от години. С личното съдействие и усилията на д-р Симеонова Ели замина за трансплантация в специализираната клиника в Кеймбридж. На 28 май е оперирана и след малко повече от месец е изписана, но до пълно възстановяване ще остане близо до наблюдаващия я екип там.