Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем инспектира възстановените религиозни храмове „Св. Св. Козма и Дамян” и „Джамия” в Кричим, съобщиха от ведомството й.
Двата религиозни храма пострадаха от интензивните валежи през ноември 2007 г. За преодоляване на последиците от наводненията с решение № СБ-1 от 31.03.2008 г. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, чийто председател е вицепремиерът Емел Етем, утвърди 90 730 лв. за възстановителен ремонт на храм „Св. св. Козма и Дамян” и 86 365 лв. за възстановителен ремонт на „Джамия”.
И в джамията, и в църквата, вицепремиерът беше посрещната с хляб и сол и с много благодарност за отпуснатите средства. Група жени от мюсюлманското настоятелство на джамията бяха приготвили баклави, а църковното настоятелство - домашни сладки, с които почерпиха гостите. В знак на взаимно уважение и почитане на двете религии, попът от църквата посети мюсюлманския религиозен храм, а имамът – християнския.
„В Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане постъпват заявления за финансиране на редица обекти, като за съжаление лимитираният финансов ресурс на комисията не позволява всичките искания да бъдат удовлетворени” заяви министър Етем. „Приоритет на межуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е отпускането на средства за възстановяване на пострадали от бедствия детски градини, училища, духовни храмове, тъй като това са обекти от голяма обществена значимост” допълни тя.
От разпределените от Междуведомствената комисия за 2008 година 18 479 465 лв., 3 037 011 лв. са за социални домове, в това число и детски градини, 2 614 151 лв. за училища и гимназии и 4 934 180 лв. за молитвени домове и религиозни институции, от които за православни храмове 3 686 723 лв. и за джамии 1 247 457 лв.
В посещението участваха още Ахмед Юсеин, народен представител, избран от Пловдивски многомандатен избирателен район, Тунджай Наимов заместник областен управител на Пловдив и ръководството на общината. /БЛИЦ