На мода е влагането на парите от рушвети в диаманти и картини - някои крият свити на рулца платна, които струват по 10 милиона евро.
По всичко личи, че Емил Кошлуков е най-бедният партиен лидер – той дори няма свестен костюм за посещение в Президентството. След 20 години в политиката лидерът на “Новото време”, освен стая под наем в София, има няколко овехтели якета, сака и ризи плюс костюм и една-две вратовръзки. Тъй като тези дни депутати и министри подадоха толкова скромни имотни декларации, че сбъркаха и без това сбърканите представи на българина за парите и имотите на управляващите, пред “БЛИЦ” яснота по въпроса внася най-бедният български политик.

- Изненадаха ли ви с нещо декларациите на политическия елит на България, г-н Кошлуков? След тях в Брюксел би трябвало да си посипят главата с пепел и да спрат да говорят за вихрещата се корупция у нас?
- Трябва да се декларира нещо, е, декларира се. Но то няма нищо общо с истината.

- Всички говорят да сараите на Доган в Бояна, а той декларира някой и друг декар земи в родното си село Дръндар?
- Е, нека се провери тази фондация “Възраждане”, която ги била строила и да й се видят приходите, сметките, фактурите за разходите. Но ще ви кажа, че тези прословути сараи са селски къщурки в сравнение с имотите на много български политици, които строят комплекси в чужбина. Знам го от хора, на които имам доверие. Знам, че един от най-големите баровци или играчи, както обичат да ги наричат, строи умопомрачително голям комплекс в чужда държава. Не съм ходил да го виждам, но са ми показвали подробни снимки, плана, размерите.

- Чий е този градеж и какво представлява?
- Това е огромен туристически комплекс. Не мога да кажа чий е, защото ще ме даде на съд. Не мога да кажа и страната, където се намира, защото всички ще се сетят за коя личност става дума. Все пак не съм видял акционерните книги и документи за собствеността на комплекса.

- Става дума за много известен политик?
- Страшно известна и страшно публична личност е този политик, една от най-известните. И, според експертите, които разбират от строителство, като се вземе предвид страната, където се намира, цената на тоя комплекс ще достигне 1 милиард евро!

- Е, къде са тогава големите пари и имоти на политиците, защото в декларациите им никакви ги няма?
- Изпират ги, наместват ги като истински факири. Най-известният, но и най-простият начин е прехвърлянето на имоти и фирми на близки и роднини. Така се стига до парадокса 20-годишна кукла да управлява фирма за десет милиона лева. Затова “Новото време” внесе в предишния парламент законопроект да се разшири публичният регистър и да обхване роднините на депутатите и висшите административни служители до второ коляно по съребрена линия. Ама всички гласуваха против!

- Кои са другите тънки номера?
- Напоследък има нова мода – купуват се диаманти, картини и други бързоликвидни ценни предмети. Аз знам за политици, които имат диаманти за милиони. Познавам други, които притежават картини за по десет милиона евро. Отиваш на аукционите, плащаш кеш, купуваш и взимаш. Никой не те пита откъде са ти парите. Тази картина се свива на рулце и се внася в България. Доста чиста инвестиция, която не оставя следи. Утре, ако стане беля, изнасяш си диамантите и рулцата, носиш ги в аукционите и си взимаш за нула време милионите обратно. Чиста работа, няма никакви сложни операции, прехвърляния и т.н.

- А какво гарантира, че “сламените човеци”, т.е. подставените лица, утре няма да решат да станат самостоятелни играчи? И да се изплъзнат от контрол, както кредитните милионери по времето на Луканов?
- Не е толкова лесно да го направят. Да вземем една подставена фирма, която формално се води на хора, които са далеч от съответния политик. Само че той им казва: момчета, условието да ви дам парите и да съм сигурен, че утре няма да избягате с тях, е да ми върнете акциите с тайно споразумение. И какво става? Има големи фирми и компании, които печелят търгове, много добре се развиват, работят, но истинският собственик е този, на който тайно са джиросани акциите. И утре ако политикът реши да си получи дела, няма никакъв проблем да го направи, парите са му гарантирани при хора, с които иначе няма никаква връзка. Има и друго - подставените хора или са много верни, или са уязвими, много зависими и ги държиш под контрол с компромати. Имаш досие за тях, имаш документи, които могат да ги вкарат в затвора и т.н. Така, че те си знаят – или седят, работят и си плащат, или рискуват утре да загубят всичко и да гният в затвора. Тук говорим за така нареченото вътрешно изпиране на парите от рушвети и подкупи. А, пропуснахме класическия номер с купуването на имоти! Нашите депутати са най-добрите брокери - сдобиват се с най-евтините апартаменти, терени и парцели на света! Ако си направят една агенция за недвижими имоти, всички останали ще фалират. Всъщност никой не им ги подарява, плащат си реалната цена, но когато за имот за 1 милион лева сключиш сделка за сто хиляди, а останалите дадеш под масата, изпираш и узаконяваш 900 000 от подкупи. И никой не може нищо да ти каже.

- А как стои номерът с офшорките?
- Една голяма част от парите, които се взимат от корупцията, се изпират на офшорните острови и се връщат като инвестиции чрез фирми, които ти не можеш да проследиш, защото онези банки не дават данни. Половината от собствениците на големите предприятия в България са офшорки. Добре бе, като си толкова голям бизнесмен в България, що фирмата ти е регистрирана на Вирджинските острови?! И къде гледат НАП, ДАНС, Кушлев, следствието, прокуратурата?!? Ние имаме данък печалба десет процента – най-ниският в света. Данъкът върху дивидента го свалихме също на десет процента. Специално за едрия бизнес България има едни от най-добрите условия. Ние сме офшорна зона за бандитския капитал. Причината да се регистрират офшорките не е заради данъците, а заради собствеността. Там акционерите не се вписват и не може да се проследи кой е собственик. Аз що не си направя офшорка на Вирджините? Щото не знам как, никога не съм бил там. Не е толкова лесно. А тези бандити още отпреди Десети ноември знаят как. Имали са своите контакти и връзки по света – разузнаването, шпионските мрежи. Разбира се, има си специални адвокати с кантори по света, които също знаят как се регистрират офшорки, но и с тях не е толкова лесно да се свържеш. Ако знаеш как да се свържеш, изнасяш парите от България с торби и те отиват в банките на Кайманите.

- Парите от рушвети и подкупи се изнасят в торби?
- Е, изнасят се с куфарчета и куфари, в дамски чанти дори. Няма никакъв режим, никакво ограничение за дадена сума. Чувал съм от познати митничари, даже на ВИП-а на аерогара София: “Някои от нашите министри не знаят, че новите рентгени вече виждат и банкнотите. Те си мислят, че като напълнят чантите с пари и няма метал вътре, няма да ги видим. Напротив – пачките вече се виждат.” Тези митничари са ми казвали имената на министрите, които са изнасяли. Представяте ли си колко са се награбили! Други са им изнасяли торбите през границата, ама парите са толкова много, че и министърът лично си ги мъкне.

- Добре де, как се правят толкова много пари от рушвети?
- Ами аз съм важният човек, ти си бизнесменът. Ако аз ти дам на тебе един договор за строежа на магистрала за 10 млн., от които знам, че 5 ще откраднеш, ти казвам – хайде сега преведи моя милион на сметката ми в Кайманите. Ти го превеждаш. Плащаш си данъците върху официално формулираната печалба, а другите 4 млн. на черно си ги харчиш, както си искаш - купуваш си коли, любовници, раздаваш от тях допълнително, където трябва нагоре по веригата и т.н.

- В доста декларации, като тази на “министърката на бедните” Емилия Масларова например, в графата “произход пари и имоти” е посочено понятието “дарение”?
- Узаконен начин за легализиране на подкупи, нищо друго.

- Симеон Втори пък декларира Мерцедес 500 SEL, “дарен му от княгиня Калина и Китин Муньос”?
- Ако немският канцлер бе получил подобен подарък от своя братовчед в Чехия примерно, Бундестагът щеше да гръмне. Щяха да се обадят на съответните служби: абе, я го проверете този човек, защото се съмняваме, че пере пари...

Едно интервю на Славей Костадинов