Ахмед Емин, който точно преди седмица умря пред хамака на сараите на Доган, в училище бил такъв, какъвто си останал до края -ученолюбив, но тих и скромен. "Бе добър приятел и човек". Такъв го описват неговите съученици пред "24 часа".

"Ахмед бе амбициозен още от основното училище. Учеше и държеше много да знае. Интересуваше се най-вече от техническите науки. Те бяха и неговото хоби", разказва Йордан Йорданов от попвското село Зараево. Той е учил с Ахмед Емин от 4-и до 8-и клас в местното училище. Йорданов , който сега е шеф на потребителската кооперация в Зараево , си спомня колко учене падало, за да изкарат висок успех и да отидат да учат в Търговище.
Ахмед бил с по-висок бал, затова го приели точно в специалността, която искал - експлоатация и ремонт на автомобили и кари. Момчето от Козница завършило 8-и клас с успех над 5,50.
Йордан и Ахмед още в малките класове ги наказвали, понеже веднъж отишли на училище без топлинки. А това било голям грях, защото тогава в сградата било задължително да се ходи с топлинки, за да не цапат класните стаи със селската кал.
Наказанието им било да напишат наказанието за топлинките по 100 пъти.
С каквото се захванел Ахмед, го правел както трябва. От едно състезание по лозарство се завърнал с награда и много се гордеел с нея. Той успешно разпознал всички видове лозя, разаказал къде се садят, при какъв климат виреят, какъв сорт е гроздето и за какво се използва.
Математиката била любимият му предмет до 8-ми клас и наистина тази наука му вървяла без проблеми и големи усилия. Според Йордан Йорданов още тогава Емин мечтаел да завърши право. Ахмед успял да осъществи мечтата си в университета във Велико Търново. Преди това завършил института за инструктори в Сливен. Автомобилите също  му били голяма страст.
Той "биел на очи" още до 8-и клас. Момичетата много го харесвали, защото бил висок и добре сложен. Имало едно момиче в Зарево, което дълго въздишало по него, но работата не станала.
"Като съученик беше добър приятел и човек. В началото му беше много трудно като дете, което идва от село в град, но се справяше", казва друг приятел на Емин Галин Дачев, сега директор на общинска фирма БКС в Търговище. /БЛИЦ