Най-много от населените места без електрозахранване в момента са на територията на Енерго-Про – 658, като най-голямата част от тях са в област Търговище – 196. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.
На територията на ЧЕЗ има 116 населени места без ток. На територията на ЕВН само две села в областите Сливен и Ямбол са без електрозахранване, уточни тя. Удвоени навсякъде са екипите, които са готови да излязат да работят по повредите, посочи енергийният министър в оставка. В края на септември бяха направени проверки и на трите ЕРП-та и бяха дадени указания на дружествата да реагират максимално бързо.

Към момента и трите ЕРП-та реагират адекватно, Електроенергийният системен оператор също. Целта ни е там, където има повреда, възможно най-бързо да бъде възстановено електрозахранването, каза Петкова. Тя заяви, че газовите доставки в момента се осъществяват спрямо заявките и няма риск за газопреносната система. Отделно, в газохранилището в Чирен има достатъчно количество газ, добави Петкова. Министърът на енергетиката в оставка съобщи още, че реакторите за "Белене" ще пристигнат у нас в началото на април. Ще придобием два реактора, които са готови на 100%. Наши екипи извършиха проверка на място и установиха, че оборудването е изготвено спрямо изискванията. Доставката ще бъде за сметка на производителя. Реакторите ще се съхраняват на площадката на АЕЦ "Белене", поясни Теменужка Петкова.