В случай на необходимост, сме готови да възобновим и преговорите с „Газпром”. Това каза енергийният министър Росен Христов, който обаче посочи, че това е последният вариант.

Към момента служебното правителство не е влизало в контакт с руската компания. 

Донев обяви решение от изключителна важност за доставките на газ!

„В момента анализираме всички възможни канали за доставка на газ. „Газпром” е един от възможните канали, който все още е на масата. Не ни е приоритет да преговаряме с „Газпром”. Опитваме се да осигурим необходимите количества газ през всички други доставчици”, отбеляза той.

Приоритет в момента са доставките на LNG газ (втечнен газ), както и на синьо гориво от Азербейджан“, допълни още Росен Христов.

"Противно на всички спекулации, нашето правителство е впрегнало 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно полагат огромни усилия този интерконектор да бъде пуснат в срок. Преди нас, ситуацията е просто била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния. Опитахме се коригираме грешка в имената, така че да предотвратим връщане.

Връщането беше факт, но в момента всички административни проблеми са отстранени, надявам се нещата да се задействат в срок. По проекта има сериозни забележки от институции, по отношение на сигурността и безопасността на обекта, особено във връзка с пожарната безопасност. Как да пуснем газов обект, до който няма пътища за противопожарни коли", каза Росен Христов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук