Високопоставен член на Европейския парламент /ЕП/ изрази съмнение, че българските власти са в състояние да се възползват от средствата, отпуснати от ЕС поради масовата корупция и слабата съдебна система в страната. Ръководителят на бюджетната делегация на ЕП Нилс Лундгрен заяви, че преди това да стане, пред съда трябва да бъдат изправени високопоставени държавни служители в България.
През юли Европейската комисия замрази близо 1 млрд. евро от фондовете на ЕС поради опасения за корупция, съобщава службата по печата на ЕП, цитирана от Kafene. В резултат на това бяха спрени редица проекти - от строежа на пътища до създаване на нови работни места.
Депутати от бюджетната и от регионалната комисии на ЕП посетиха неотдавна България, за да видят с очите си, как се води борбата с корупцията и ефекта от замразяването на фондовете на ЕС.
Нилс Лундгрен казва, че проектът за изграждане на магистрала е изостанал отдавна, защото контракторите искат още пари. Лошо подготвените договори правят невъзможно решаването на проблема по съдебен път, казва той.
По време на посещение във фабрика за обработка на риба и на друга фабрика за сладолед, не е станало ясно, кой е техният собственик. Лундгрен заяви, че "лично аз мисля, че трябва да спрем да даваме пари, както досега - като влагаме капитал в частни компании".
Той изрази загриженост от състоянието на съдебната система. Тя е много слаба, каза той. Те трябва да я реформират и да проведат процеси срещу високопоставени държавни служители. Те трябва да работят така, както ние искаме от тях, заяви Лундгрен.
Според ЕК, фондовете за България ще бъдат размразени, когато бъдат взети необходимите мерки. До този момент това не се е случило, отбелязват депутатите в ЕП.
Двете делегации от евродепутати ще публикуват доклад за своите посещения в България, които ще бъдат разгледани от останалите членове на комисиите им. Междувременно, средствата от които България има толкова голяма нужда няма да бъдат отпуснати./БЛИЦ