Ерол Шакир е ръководител движение на гарата в Хитрино. Именно той е на смяна на 10 декември, когато влакова композиция, превозващата пропан-бутан и пропилен, дерайлира, а взривът малко след това превърна голяма част от селото в развалини, съобщава bTV.

С риск за живота си Ерол остава на работното си място и предотвратява още по-голяма трагедия. След експлозията той изключва захранването и предупреждава съседната гара да не пуска пътническия влак, идващ към Хитрино. „В такава ситуация гледаш да си свършиш работата, максимално да се предотврати неочакваното. В този момент видях газта как се разстила като мъгла, след това тръгнах да набирам 112 и тогава гръмна“, спомня си за случилото се машинистът.

Къщата му е на метри от жп линията, в най-засегнатия район.

В първите минути след взрива Ерол се чул с жена си, която била на метри от епицентъра на пожара. Щом се уверил, че е добре, останал на пост, за да обезопаси района.

Сега казва, че не се чувства като герой.

„Какво може да направиш? Първо трябва да си свършиш работата и това е…”, споделя Ерол, според когото всички негови колеги са големи професионалисти и биха реагирали като него в екстремна ситуация.