Очертава се 45-тото Народно събрание да създаде прецедент в най-новата ни история. Ако БСП изпълни обявеното намерение и върне мандата, това ще бъде първият парламент след демократичните промени у нас, който не е успял да излъчи кабинет дори и след пълното завъртане на парламентарната рулетка.

Най-често кабинет е съставян още в рамките на първия проучвателен мандат, уточнява bTV.

Такъв е случаят с Филип Димитров, който е избран за министър-председател през 1991 година, след победата на СДС в изборите за 36-то Народно събрание.

Успешен е и първият проучвателен мандат на левицата, с който в началото на 1995 година за премиер е избран Жан Виденов в рамките на 37-то Народно събрание.

Правителствата на Иван Костов в 38-то НС и на Симеон Сакскобургготски - в 39-тото НС също са избрани с първия мандат, връчен от президента.

И трите кабинета на Бойко Борисов - също са избирани след първото завъртане на рулетката. Това става през 2009, 2014 и 2017 година, съответно от 41-то, 43-то и 44-то Народно събрание.

Второ завъртане на рулетката се налага през 2013 година, в рамките на 42-я парламент, когато ГЕРБ връща мандата и е съставен кабинетът на Пламен Орешарски с мандата на втората сила - БСП.

Цялата процедура, предвидена в Конституцията, пък е изчерпана в 40-тото НС, когато кабинетът на „Тройната коалиция“ с министър-председател Сергей Станишев е формиран едва с третия мандат - този на ДПС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!