В карловския квартал Сушица спазиха традицията на Ивановден да изкъпят булките, които са сключили брак през изминалата година. Ритуалът е известен като Къпанак на булките и се провежда за здраве. Тази година бе изкъпана само една булка, която е сключила брак за втори път. Традицията повелява след всички булки в коритото на чешмата да бъдат изкъпани всички Ивановци. 

Подготовката за ритуала започва от рано сутринта. Шътницата облича булката и приготвя празничната трапеза.

Уникалният обичай продължава с извеждането на булката от дома й с оркестър. Под звуците на тъпани и гайди предвождани от музикантите, булката по терлици и шътниците се отправят към площада, където се извършва самото къпане.
 

Пепа Дечева тази година е сключила втори брак. За първи път е била къпана на Ивановден, когато е била на 19 години. В част от ритуала шатникът излива три менчета с вода в гърба на жената.Истинското къпане започва, когато в коритото на чешмата влязат Ивановците. В Сушица всеки втори мъж носи името Иван.

Ивановден е най-почитаният празник за местните хора. В годините, когато не е имало сватби мъже са се преобличали като младоженки, за да се спази традицията.

Източник: Трафик нюз бг