Светът се променя толкова бързо, че професиите остаряват буквално за 5 до 10 години. Добре е да развиваме навици, които да са ни от полза при адаптацията към тези бързи промени.
Днес повечето хора се боят да не загубят работата си. Но именно знанията и навиците са тези, които биха помогнали в такива ситуации, пише Elle. 

Възможностите за придобиване на знания са много. В днешно време обаче е важно да улавяте новите вълни. Ако срещнете 30-годишен човек, който от 8 години не е сменял работата си и се колебае дали да прави промяна, той трябва да ви бъде пример за това какъв НЕ трябва да сте и какво НЕ трябва да допускате.

Един от инстинктите за самосъхранение на животните е да се направят на умрели, ако усетят приближаването на голяма опасност. За разлика от тях, на човека му е нужно не само да оживее, но и да се развива, да търси реализация и баланс в личния си живот. Науките и технологиите радикално променят пазара на труда: едни професии изчезват, а други се появяват. Как се живее в свят, в който днешните ви знания утре може да се окажат непотребни?

Заемете се с формирането на нови навици и придобиването на нови знания. Те ще ви помогнат да вървите с лекота напред към нови хоризонти.

Кои са трите нови навика, към усвояването на които трябва да пристъпите веднага?

1. Постоянно обновявайте знанията си

Основното, на което не ни учат в училище, е умението да учим. Няма нужда да зубрите, тези данни в Google може да ги узнаете за 1 минута. Безусловното възприемане на информация от учителя също е на заден план. Само един източник на знания е крайно недостатъчен.
Способността да се учим, това е как, къде и в каква форма можем да получим необходимата информация в момента. Който е овладял този навик, без усилия може да се информира, както и да обработва критично информацията. Това е крачка към умението за бърза преквалификация, към превключването от сфера в сфера.

2. Работа с информацията

С времето количеството на информацията неимоверно расте и е необходимо да умеете да работите грамотно с нея. Това означава да умеете бързо да преценявате полезен ли е източникът на информация, да сравнявате с други източници, да намирате първоизточника, да търсите надеждни съветници за тази информация. За да не потънете в информационния поток, а да постигнете резултати, трябва да имате способност да управлявате времето и вниманието си.

3. Самодисциплина

Много фрилансъри се сблъскват именно с този проблем – самодисциплината. Трудно им е да си лягат навреме, за да станат навреме, ту ги влече хладилникът или някой звънне – обикновено приятел, който знае, че сте си у дома (априори нищо не правите). Трябва да осъзнаете кои са условията, при които сте максимално ефективни и да се стараете да се придържате към тях в работата си. Работете от вкъщи не в старата си пижама, а в дрехи, с които по всяко време може да тръгнете за среща.