Коледа е прекрасен празник – най-прекрасният, ако питате малчуганите - и всяка държава има своите обичаи за посрещането му, пише Elle. Някои места по света обаче имат много странни Коледни традиции…
Японско пържено пиле

Ако за вас посещението в KFC е запазено за след уморителен шопинг (или като отрезвително след парти вечер), то в Япония то е признак, че Коледа наближава! През 70-те, компанията KFC навлязла в японския пазар, но за съжаление американската верига не се радвала на огромен комерсиален успех в Япония. Гениалните маркетингови експерти навремето решили да променят начина, по който японците възприемали компанията и създали кампанията "Kurisumasu ni wa kentakkii!" (в буквален превод "Кентъки за Коледа"). Те така умело успели да позиционират KFC като символ на Коледа, че и до ден днешен млади и стари се редят на опашка за специалното празнично меню - кофа пържено пиле, чаша шампанско и шоколадова торта.

Коледен феминизъм в Италия

Забравете за мъжкото доминиране на празниците в лицето на Дядо Коледа - италианците си имат дамата La Befana ("Вещицата"). Често рисувана като стара жена, La Befana е героиня от фолклора, която язди метла и раздава подаръци на дечицата в Италия. Според поверието тя обикаля всички домове на 5-ти Декември и дава на добрите деца сладкиши, бонбони и подаръци, а на непослушните - въглени. Преди това обаче, всички семейства трябва да оставят вино и салам за La Befana, за да е тя благосклонна към тях. На мен малко ми прилича на нашата Баба Яга….  

Рибешко къпане в Словакия

В Словакия пък, на почит е рибата - особено шаранът. Няколко дни преди Коледа, най-старият в семейството купува жив шаран, който задължително се оставя за два-три дни да поплува в кухненската мивка или вана. Попитах мой приятел от Словакия за тази интересна традиция и той ми обясни, че с това се показва уважение към рибата и природата. Освен това, този обичай има и практически измерения - преди време, когато е нямало хладилници, това е било единственият начин за съхраняване на рибата преди тя да бъде сготвена.

Крийте метлите в Норвегия

Коледа в Норвегия малко напомня на Хелоуин - играят се много игри, има костюми и партита, и задължително отрупана трапеза. На Бъдни Вечер традиционно се скриват всички метли и четки - не от хигиенични причини, а, за да не ги откраднат вещиците през нощта. На другият ден се ходи на църква, след което всички деца тръгват от къща на къща, за да поздравят стопаните и да им изпеят коледни песни. Почти като нашите малки коледари!
 
Украински мрежи

Във всички християнски държави, индустрията отговорна за коледните украси и играчки процъфтява - не и в Украйна! Интересна традиция за украсяване на коледното дръвче там е… да се опакова (буквално) с паяжина. Тази празнична традиция датира обратно до старата приказка за коледните чудеса. Имало едно време едно семейство, което било толкова бедно, че нямало никакви украси по елхата си. Уморени и тъжни, те легнали да спят. На Коледната утрин, те се събудили, за да видят, че цялото дръвче било отрупано с искряща и бяла паяжина, която като мек сняг го обсипвала. Така коледният дух в семейството бил върнат и в тяхна чест и до ден днешен украинците украсяват така дръвчетата си.