Попълнете търсена ключова дума или фраза

Ето кои са най-полезните въглехидрати

https://blitz.bg/obshtestvo/eto-koi-sa-nay-poleznite-vglekhidrati_news479888.html Blitz.bg София, България 15 Ян. 2017, 23:48 3027 прочита 0 коментара
Не всички въглехидрати са вредни. Тези въглехидрати, които се разграждат бавно в тялото, освобождават енергия и не предизвикват резки скокове на кръвната захар са повече от полезни. Те трябва да присъстват често в менюто. Кои са те?
Сладки картофи

Едни от най-полезните въглехидрати са тези в сладките картофи. Подобни на тях са тези в тиквата, тъй като и съставът на тези два зеленчука е сходен. Сладките картофи съдържат бета-каротин, който подпомага здравето на очите, кожата, сърдечносъдовата система, нервната система. Сладките картофи са богати още на витамин В6, магнезий, мед, витамин С.

Киноа

Киноата е страхотна зърнена култура. В нея се съдържат едни от най-полезните въглехидрати, както и още желязо, фибри, магнезий.
Натуралните пуканки без добавена сол и хидрогенирани мазнини, каквито има в готовите пуканки за микровълнова, всъщност са полезни. Ако си направите домашни пуканки от сушена царевица ще доставите на организма си истински полезни въглехидрати, антиоксиданти, полифеноли и фибри.

Ябълки

Ябълките са богати на полезни въглехидрати. Те изобилстват и от пектин, полезен срещу висок холестерол и стимулиращ сърдечносъдовата функция. Ябълките са чудесен източник на фибри, флавоноиди, полифеноли, потискащи рака и кръвното налягане.

Ечемик

Ечемикът е богат на манган, молибден, полезни фибри и бавно разградими въглехидрати. Може да замества други зърнени култури, да се приготвя като част от салати, печени ястия, варени гозби.

Овес

Овесът в чистата му натурална форма е идеална закуска за тънка талия. Той е източник на фибри и желязо. Освен това нормализира нивата на кръвната захар и инсулина, което го прави чудесен за диабетици, както и в превенцията на диабета.

Тиква

Тиквата, споменахме, е богата на антиоксиданти, бета-каротин, витамини А, С, Е, скорбяла, манган, витамин В6. Изобщо, тиквата трябва да се яде колкото се може по-често. Тя е бедна на калории, което я прави безопасна за талията.




Източник: az-jenata.bg






 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам