Ето защо се е появил двойният стандарт при храните
Тази практика е неприемлива за производителите, смятат експерти
Европейската комисия тества 128 различни хранителни продукта, продавани в 19 държави от ЕС – сред които и България.
Сред тестваните продукти са детски храни и бисквити, шоколадова паста, кафе, газирани напитки, бира, маргарин, сладолед, зехтин, кисело мляко, замразени продукти, салами.Направен е анализ на 1380 проби, а продуктите са подбрани на базата на предложения от държавите членки въз основа на жалби, получени от потребители. Резултатите показват, че 9% от сравнените хранителни продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща.
„Практиката с двойния стандарт все още не представлява нарушение в законите", коментира в предаването "Събуди се" по Нова телевизия председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.
"Тя е неприемлива за производителите, но никой производител не може да бъде санкциониран. Прилагането на правилата зависи от националните органи”, каза Николов.
По думите му двойният стандарт се е появил, защото големите концерни знаят, че у нас надзорът е по-слаб.