„Не казвам непременно, че България трябва да е следващият член на Еврозоната, но тя има пълно право да се присъедини”. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на официалната пресконференция, на която бе и премиерът Бойко Борисов.

Минути по-рано пък бе подписана мегасделка за над 350 милиона евро, който ще потекат към България.

„Страната ви върви в правилната посока. Безработицата спада, а прогресът е много бърз”, каза още Юнкер.

Той подчерта, че работата по изготвянето на финансовата рамка на Европейския съюз не бива да се бави.

Юнкер за пореден път изрази задоволството си от факта, че България определя бъдещето на Западните Балкани като един от основните приоритети на своето европредседателство.

„Изобщо не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген. Страната изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ, въпреки реалността“, посочи Юнкер и уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет. 

„Никой не би могъл да обогати семейството на ЕС преди края на мандата на тази комисия, защото изискванията не са изпълнени“, уточни председателят на ЕК.

БЛИЦ припомня, че по време на брифинга премиерът Борисов заговори за газовата ни независимости каза „Дай Боже, скоро „бял дим“ да излезе и от Берлин“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!