За опазване на въздуха ще развиваме веломрежата и на места ще ограничаваме скоростта на автомобилите до 30 км/ч. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция във връзка с програма за качество на атмосферния въздух на територията на столицата, предаде „Фокус“.
„Заедно с въвеждането на велосипеди под наем разработихме и схеми за зони с успокоено движение. Първата такава е с намаляване на скоростта на автомобилите на 30 км/ч, съвместно с велосипедите, между бул. „Христо Ботев“, ул. „Алабин“, „Леге“, бул.„Цар Освободител“ и бул. „Васил Левски“. Изчислено е, че дори само намаляването на скоростта на автомобилите също помага за намаляване на запрашаването. Отделно от това се стимулира велосипедният транспорт“, каза тя.

„Убедена съм, че само с ограничения няма да стане, затова нашата отговорност е да стимулираме на повече хора да използват градския транспорт. Това става чрез неговата модернизация. На второ място е даването на предимство на градския транспорт. Очакванията са ни въвеждането на електронната система за таксуване да подобри услугата и желанието на хората да използват градски транспорт. Категоричен е ангажиментът ни да увеличим миенето на улици и булеварди“, коментира Фандъкова. По думите ѝ на трето място продължават с основните ремонти на улици и булеварди и заедно с тях засаждането на дървета по тези артерии.