Филипински детегледачки са предпочитани от българските новобогаташи, твърдят агенции за наемане на персонал. 350 евро на месец, храна и спане е цената. Това било малко по-скъпо от българска слугиня, но вносните идвали гарантирано поне за година и знаели английски и испански, съобщава в. "24 часа".
Нашенките често се отказвали, изпивали пиенето на стопаните и създавали други проблеми. Филипинките били послушни като роби, но пък трудно се узаконявал престоят им у нас. Трябвало да се регистрира фирма. В столицата на Кипър Никозия всяка неделя се предлагат детегледачки и домашни помощнички, но там цената е по-висока – 400-500 евро. Южноазиатките са най-желаните помощнички, защото във Филипините има много училища и колежи, които ги подготвят да бъдат перфектни. Младите момичета учат между 3 и 5 години.
Опознават и грижите за новородените - как се слага памперс, кога се дава мляко.

Нова мода плъзна напоследък сред родния елит. Дамите, съпруги на заможни мъже, или пък жените със завидна кариера и 18-часов работен ден не искат вече български детегледачки. Оглеждат се за филипинки:  /БЛИЦ