Oт Националната филмотека предупреждават, че има опасност да се изгуби филмовият архив на България, ако не се съхранят старите киноленти.


Снимка: btvnovinite.bg

Допълненията в Закона за културното наследство предвиждат да се запазят ленти на десетки години в дигитален вид за поколенията.

„Надявам се, че ще се направи един сериозен проект и в рамките на новата норвежка програма, да може да бъде дигитализиран фондът на филмотеката” каза министърът на културата Боил Банов.

Но за да бъдат дигитализирани, старите ленти първо трябва да бъдат спасени от десетилетията бездействие на отговорните институции.

„Те са в катастрофално състояние, така че главният приоритет на Филмотеката е да се спасят филмовите оригинали. Тоест, да се осигурят условия в нашите хранилища за това”, посочи Антония Ковачева, директор на Българската национална филмотека.

Спасяването на кинолентите трябва да започне веднага, настояват от Националната филмотека.

„Ако филмотеката премине на делегиран бюджет ние ще имаме минимални средства. Например, моментално да пуснем онлайн в сайта на Филмотеката, всички кинопрегледи, които имаме”, допълни Ковачева.

Ако дигитализацията започне от Нова година – всички български филми ще имат електронни копия след около 10-15 години.