Безработицата в България е до санитарния минимум, но фирмите трудно намират персонал. Един кандидат за работа може да избира средно между десет свободни позиции. Това се дължи на тенденцията все повече българи да приемат по-високо платени длъжности в чужбина. Това сочат последните анализи на британската издателска компания за икономически изследвания и консултантски услуги “Oxford Business Group”.
От компанията посочват, че в София безработицата клони към нула. В страната средно тя е близо 6%. - една от най-ниските в Европа. Според министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова този процент е близо до санитарния минимум, а последиците от продължаващото понижаване на броя на незаетите са ръст на инфлацията и забавяне на икономическия растеж.
При такава безработица в столицата рядко се случва агенциите за подбор на персонал да намерят подходящия кандидат, се казва още в британското изследване. То отбелязва, че по данни на Националния статистически институт (НСИ) 17.6% от предприятията заявяват, че страдат от липса на кадри и че месечното възнаграждение на работниците се е увеличило с 20% за 2007 г.

Коментари на специалисти по човешки ресурси сочат в подкрепа на тези данни, че често фирми са принудени да чакат по 4-6 месеца, докато намерят квалифицирания специалист, който им е нужен. Въпреки предлаганите високи възнаграждения, столицата е пълна с обяви за търсене на продавачи в магазини, сервитьори, бармани, готвачи, офис секретари и т. н. Особено нужни са инженерно-технически кадри с висше образование, които се намират трудно, въпреки предлагани стартови заплати от 2000 лева.
В разгара на туристическия сезон има спешна нужда от всякаква работна ръка в курортите, като особено дефицитен е квалифицираният хотелски и ресторантски персонал.
Въпреки относително евтината за ЕС работна ръка, има някои сектори като ИТ, телекомуникации и финанси, където служителите получават изключително високи възнаграждения, особено на управленско ниво, се посочва още в анализа. /БЛИЦ