Най-големият военен кораб, плавал в Черно море – "Маунт Уитни", акостира във Варна. Флагманът на шести американски флот е на няколкодневно посещение в рамките на учението "Черноморско партньорство", което се организира за втори път.
Военни моряци от Азербайджан, Грузия, Гърция, Румъния, Украйна и България се намират на борда на щатския флагман. Постоянният състав е около 300 военни и цивилни моряци, оборудването включва с хеликоптер и различни оръжия.
По информация от командира на учението Джон Мур в него участват 65 души от 11 държави, 80 инструктори от САЩ и НАТО.
Корабът е кръстен на планината Маунт Уитни и частица от нея се пази в специална витрина на входа му. Флагманът на Шести американски флот участва само в мирни мисии в Черно и Средиземно море. 
В началото на септември "Маунт Уитни" пусна котва в грузинското пристанище Поти и беше първият американски военен кораб, който акостира в Поти след руско-грузинската война.  Според американски източници флагманът занесе там хуманитарна помощ. По време на конфликта пристанището бе бомбардирано от руската артилерия и авиация и няколко кораба бяха потопени в акваторията му.
Сред задачите на широкомащабното учение в Черно море този месец са упражнения за намеса в случай на замърсяване, мисии за хуманитарна помощ, борба с пиратството и трафика на наркотици. /БЛИЦ