Общественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца” одобри на своето поредно заседание пет нови молби за лечение на деца. Две от тях - момиченца на 5 и на 8 г., се изпращат за диагностично уточняване в Англия, съобщиха от Министреството на здравеопазването.
Едногодишният Д.И., който е с урологично заболяване, заминава за лечение във Франция, седемнадесетгодишният С.А. (с хематоонкологично заболяване) ще се лекува в Белгия, а за Ц.С. ще се търси донор в Световната донорска банка, като трансплантацията ще се осъществи в България.
На заседанието бе одобрено продължаване на лечението на четири други деца - едно в Германия и три в Австрия, които вече са били изпращани със средства на Центъра, но заболяванията им изискват продължаващо лечение. Общо сумата за лечение на всички тези случаи възлиза на 200 000 лв.
Центърът е поел разноските и по гостуването на специалиста по очни болести проф. Станислав Якименко от института „Филатов”- гр. Одеса, който осъществи лечението на две деца в България и консултира много пациенти. Професорът сподели своя опит пред офталмолозите в България на годишната им конференция, която се проведе от 2 до 4 октомври във Варна. /БЛИЦ