Започна основен ремонт на свиленградската църква “Животоприемний източник”, която не е ремонтирана от 1923 години. 160-годишната църква е в окаяно състояние и ще се наложи подмяната на цялата дограма и вътрешното измазване на помещенията.
Човекът, който ще плати всички разходи по ремонта, е мюсюлманин и се казва Фуат Гювен. През последните години той заформи своя бизнес в Тракия и продължава да влага сериозни инвестиции в икономиката на Хасковско. Преди месец Фуат Гювен закупи хасковския Бизнесцентър след като го спечели на търг за близо 12 милиона лева. Месец преди това милионерът закупи и бившата цигарена фабрика в Кърджали за около 6 милиона лева. Освен тези имоти той от няколко години е собственик на бензиностанция в безмитната зона, на хотелите “Аида” в Хасково и на “Свилена” в Свиленград. Специално за БЛИЦ милионерът каза, че се е родил в България и макар от доста години да живее в Турция, се чувства българин и помага и ще продължи да помага на местните хора.
Много малко хора знаят, че през 1913 година тази църква е изцяло опожарена от турските заптиета, които тогава са бягали към Одрин. Десет години след това християните събират лични средства, за да я възстановят отново. Днес, по ирония на съдбата, мюсюлманин налива пари за ремонтирането на християнската църква, която преди 95 години неговите прадеди са изгорили до основи, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Хасково. /БЛИЦ