Както по времето на комунистическа Македония никой не можеше да стане политик, ако не напишеше поне една книга срещу България, сега, по времето на Никола Груевски никой не може да направи кариера, ако не каже нещо против Гърция. Това пише Георги Спасов, бивш посланик на Македония в България, представен сега като университетски преподавател, в материал под заглавие “В търсене на изгубената идентичност”, публикуван в македонския “Утрински вестник”.
Етногенезисът на македонския народ, който по време на изграждането на нацията се преподаваше в училищата, сочеше, че ние – македонците, сме част от южнославянските народи, които през 6 век откъм Карпатите сме се преселили в южните краища на Европа. Някои от тях като българите, сърбите успели малко по-рано да оформят националното си съзнание и да създадат национални държави, а македонците, в борбата срещу отричането на тяхната национална специфика и език от страна на другите славянски народи, са оформили националното си съзнание много по-късно и са създали своя национална държава едва след Втората световна война. Тъй като създали тази своя държава на 38 % от територията, която носи името Македония от памтивека, а себе си като жители на тази територия са наричали македонци, те нарекли държавата си Народна република Македония, пише авторът. През целия период на социализма от 1945 г. до 1990 г. Македония води война срещу отричането на отделността на славянския македонски език от страна на българите, които твърдят, че това е български диалект, писан на сръбска машина, а за македонската нация се твърди, че е творение на коминтерна, пише още Спасов. По-нататък той посочва, че премиерът Никола Груевски заедно с група историци, археолози, “твърди интелектуалци” и бивши посланици, промотира всъщност нова доктрина за македонската национална идентичност. Според тази доктрина славяните, които се заселили на тази територия и които чрез процеса на национално-освободителните борби са създали днешната македонска нация, не са дошли на празна територия, а на територията на античните македонци. От тях македонските славяни са взели не само името на своята нация, но и част от тяхното културно наследство, език, история, митове, а и част от особеностите на най-славните антични македонци като Филип Македонски и Александър Македонски, обяснява авторът. Следователно македонците в Република Македония днес не са само славяни или южни славяни, а славяни, в чиито вени тече кръвта на античните македонци, пише Спасов. Ако настояваме за това, за което се обявява Груевски – Гърция да признае и античните корени/елементи на нашата днешна национална идентичност, то е ясно, че спорът за името на държавата Македония трудно ще бъде превъзмогнат. Този спор е ирационален и той няма рационално решение, заключава Спасов.
Ние пък да заключим, че от публикацията в македонския вестник става ясно как в течение на поне половин век /”по времето на комунистическа Македония”/ в Македония са се създавали политиката и общественото мнение за България. Георги Спасов може би малко образно обяснява, че “никой не можеше да стане политик, ако не напишеше поне една книга срещу България”. Остава да предполагаме какво още срещу България се е изисквало, за да си политик.
Второ, от написаното във вестника става абсолютно ясно за пореден път, че в Македония постоянно говорят за “македонска национална идентичност”, но меко казано няма яснота каква е тази идентичност. Позволявам си да си мисля, че освен написаните хипотези има и такива за идентичността на хората в Македония, за които не се пише – за това, че в семейната памет все още има мисъл за българския произход на македонците, защото не е ясно как можеш да станеш някакъв друг, ако баща ти, дядо ти, прадядо ти са били българи. /БЛИЦ