Всичките 8 проекта на община Троян, внесени в Министерството на регионалното развитие и благоустройство проекти, са оставени без финансиране към момента. От тях само два са одобрени /за ремонта на пътя между селата Балабанско и Терзийско, и за образователната инфраструктура в града/, но и за тях пари не ще има. Това е станало известно тези дни в Троян при срещата между местния кмет Минко Акимов и министър Асен Гагаузов, съобщи днес от общината.
Гагаузов известил кмета, че след като до днес Троян не е получил финансиране по одобрените два проекта, такова повече не бива да се очаква, тъй като парите вече са изчерпани. Думите на министъра изненадали дори присъстващите отговорни социалисти Евгений Узунов и Янаки Стоилов.
В разговора кметът на община Троян Акимов дал да се разбере, че е решен да търси възможности и начини за излизане от ситуацията. Той заявил на Гагаузов, че в Германия по финансирането на проектите 20% давал Евросъюзът и 80% - държавният бюджет. В България било обратно днес. Ако у нас се приемела германската практика, имало възможност печелившите проекти да се осъществят.
Все пак Гагаузов обещал на кмета съдействие да бъдат включени в програмата на НАПИ за тази и следващата година мостът до бензиностанцията на "Петрол" в долната част на града и части от алтернативното трасе. Министърът обещал помощ и за отсечката от разклона за с. Калейца до моста при фирма "Лесопласт".
Гергана Димитрова, БЛИЦ