Рожден ден в ареста отпразнува тандемът Пламен Галев и Ангел Христов-Геле. Дупнишките силови босове, обвинени за ръководене на престъпна група за изнудване и рекет, разнообразиха арестантското си ежедневие със скромна почерпка, съобщава "Стандарт". Тя бе в чест на техния най-доверен гард Апостол Чакалов-Тоци. Неговите авери пък се хвалят в Града на барикадите, че дори зад решетките са успели да му честитят рождения ден. С GSM или с гълъбова поща - не уточняват.
Тоци, Владимир Ангелов-Стъклето и Красимир Оков се озоваха на топло след разкритията на дупнишкия бизнесмен Пламен Миланов, че са го рекетирали за по 4000 лева всеки месец, а след това са го принудили да прехвърли част от собствеността на таксиметрова фирма "Елит" на Стъклето. От една ученическа снимка става ясно, че Ангелов е най-старият приятел на боса Пламен Галев.
Двамата са учили в III "а" клас в училище "Св. св. Кирил и Методий". Още навремето добре облеченият бизнесмен Галев е бил единственото чавдарче с костюм в класа, а неговият другар още тогава се проявявал като маниак, опипвайки своите невръстни съученички. Днес уж улегналият мъж задява 14-15-годишни ученички. В града се говори, че Стъклето плаща по 50 лева на малолетните девойчета, за да прави секс с тях. Той се забалявал и с псуване на полицаи. Коронният му номер бил, когато вземе нова кола, да я кара дотогава, докато всички полицаи не научат чия собственост е. Това ставало, като нарочно карал с превишена скорост, а когато местен катаджия го спирал, отварял стъклото и започвал диво да го праща по дяволите. Ченгето кършело пръсти, извинявало се, а после предупреждавало колегите по радиостанцията да внимават.
Другото острие в наказателната бригада на Галевите е рожденикът Тоци. Неговото задължение - да бди за сигурността на господарите си, е доста широко, защото освен чистo физическа протекция включва и защитаване на техния интерес с изпълнението на разнородни мокри поръчки. А най-тънката и отговорна работа била пресичането на сигналите към полицията.
"Ако иматe късмета да ви ги приемат, защото в местното РПУ на всеки етаж стои уше на Галевите и докладва във всеки един момент на феодалите в Ресилово кой влиза и кой излиза", разказаха продавачите в местния ГУМ, с който полицията дели един вътрешен двор. Те често са виждали как роднини на пребити са идвали и още преди жалбата да им да е заведена, са се връщали да я оттеглят. "Няма как да е иначе, защото в момента, в който влезете в институцията, олицетворяваща реда и закона, вие задействате невидимите механизми на репресивния апарат. Един от 12-те полицаи, които директно се водят на щат при тях, натиска паник-бутона и става страшно", не скриха страшната истина търговците.
Според тях на това се дължи и дълголетието на дупнишката камора, която се окопава по тези земи от началото на 90-те. Част от престъпниците в униформи били бивши гардове, които доскоро въртели бухалките. Те даже си имали и паролата, с която вдигали на крак цивилните си авери, че е възникнала ситуация. "Пак дойдоха писатели" - така наричали всички, които имали дързостта да дават писмени обяснение за престъпления, извършени от групата на Галев. В следващия момент на изхода на РПУ-то вече чакал черен джип G класа. И докато полицаите люпели семки и се хилели под мустак, клетникът буквално бил отвличан да си "опресни паметта" на семинар на Вангеловото чешме - затънтена местност над града, използвана за "вразумяване" още от Иво Карамански.
Другият път за потулването на сигнали в зародиш минавал през посещение по домовете от техния най-представителен служител Красимир Оков. Той е най-интелигентният от групата. Според хора, вещи в юмручното право, точно Оков поднасял извинения от името на босовете на погрешно пребитите хора. Високият младеж се разхождал с куфарче с пари и купувал мълчанието на свидетели и жертви. За никого в Града на барикадите обаче не е тайна, че цялата схема не би издържала проверката на времето без послушните съдии и прокурори на местно и областно ниво, които затваряли корупционния обръч. Те потурчвали всички дела, водени през годините срещу бившите барети. Сред едно от спряганите имена е прокурорът Йордан Георгиев, когото дупничани наричат Кума на Пламен Галев.
Отлично информирани източници на "Стандарт"  са им докладвали, че сега масово местните съдии и прокурори бягат от папките с деянията на Галевите като дявол от тамян. Затова в момента с лупа се търсели хем надеждни, хем смели магистрати от региона. С тяхна помощ централната власт в София трябвало и да демитологизира недосегаемостта на Галевите, като ги осъди на местна почва.
Първото дело, което всъщност стана повод да бъдат арестувани Пламен Галев и Ангел Христов и да бъдат изведени по-далече от града, бе заведено от журналистката Лидия Павлова. Нейният син изяде шамар в дискотека "Фейсис" от гарда на Галеви - Георги Градевски-Конъна. След екшъна пък полицаите, както стотици други пъти, отказали да съдействат на жертвите, сред които и дете на магистрат. В момента има обвинение срещу двама от служителите, срам за реда - Пламен Карпузов и Йордан Костадинов, които след като разбрали какво се случва, напуснали местопроизшествието. Както твърдят свидетелите - отишли да зареждат бензин.
Случаят Павлова все пак видя бял свят. След намесата на вътрешния министър й е назначена денонощна полицейска охрана. Въпреки преназначенията на полицаи в РПУ Дупница дупничани се възмущават, че ченге с прякор Тамбурето след работно време все още се движи с лимузини от автопарка в Ресилово. Операция "чисти ръце" обаче тече в управлението, откакто е сменен началникът. На мушка са дори известни катаджии, които имат роднински връзки с гардове на Галеви. Те са отстранени от работа и вероятно ще бъдат уволнени.
Откакто "братята" са в ареста обаче, има значително раздвижване на местния криминален контингент. Местни бандити и добре облечени бизнесмени, но от по-нисък ранг, които бяха в немилост довчера, започват отново да си искат отнетите територии. "Има напрежение в града. Изплуват по-дребни риби, които си мислят, че сме се върнали в 90-те. Това обаче няма как да стане. Чакайте нови арести на хора с прякори в града", заявява разследващ пред "Стандарт".
Той разкри, че освен на братя Галеви, на местно и окръжно ниво са потулвани и други прегрешения на дупнишки бандити и "честни" бизнесмени. По улиците на града, известен и с многото си автокъщи, пък се забелязва необичайно разнообразяване на автопарка след ареста на босовете. Освен запазените G класи се разминават хамъри, бентлита с еднакви номера и други луксозни возила. "Останалият "каймак" вече не се притеснява да се похвали с парите си. Докато Галеви бяха на власт, всеки се спотайваше", коментират дупничани. /БЛИЦ