Източна Европа върви към "пролет на недоволството", изпълнена с насилие, смятат експерти в региона, които се опасяват, че глобалната икономическа криза генерира опасни национални улични протести. Това пише британският в. "Гардиън".

Ударени тежко от финансовата криза, страни като България, Румъния и балтийските държави са изправени пред сериозна политическа дестабилизация и социални конфликти, както и пред риска за увеличаване на етническото напрежение.


Изданието отбелязва, че в България 150 души бяха арестувани, а поне 30 бяха ранени по време на протест.
Вестникът припомня още, че повече от 100 души бяха задържани след сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти в латвийската столица Рига.
В България напрежението беше подсилено от газовата криза заради спора между Русия и Украйна. "Омръзна ни да живеем в най-бедната и най-корумпираната държава", заявиха организаторите на протеста в София. "Този уникален протест обединява хората в желанието им за промяна и в желанието им да живеят в нормална европейска държава", допълват те.
Един от страховете е свързан с  възможно зачестяване на нападенията срещу етническите малцинства. В Чехия например, която също е сериозно засегната от кризата, 700 симпатизанти на крайнодясна партия  се сблъскаха с 1000 полицаи, които попречиха на да нахлуят в ромската част на град Литвинов.

Последните събития от история на региона влошават ситуацията, смятат експерти. "Става дума за хора, които преживяха много тежък период след разпадането на СССР, икономиките на техните държави бяха свити с близо една трета, заради надеждата, че присъединяването към Европейския съюз ще им донесе благоденствие и стабилност, смята д-р Джонатан Йил от лондонски мозъчен тръст. Тази надежда не беше оправдана и разочарованието действа много дестабилизиращо, коментира той. /БЛИЦ