Главна дирекция за борба с организираната престъпност обяви обществена поръчка за закупуването на дрон, съобщава БГНЕС. Максималната стойност на дистанционно управляемата летателна система с вертикално излитане (ДУЛС) не трябва да надвишава сумата от 65 000 лв., без ДДС.
Средствата са по програма на Норвежкия финансов механизъм. Дронът на антимафиотите трябва да е от типа “малък”, с излетно тегло от 4 до 25 кг., както и да е снабден с електрооптична система за управление и наблюдение с възможност за предаване на видеоизображение на наземна станция. Продължителността на полета на дрона не трябва да е под 20 минути, както и да има батерии за експлоатация поне 2 часа.
 

Дронът трябва да може да излита от места, които са на надморска височина от минимум 1500 метра, както и да може да лети при над 2000 метра надморска височина. Други важни условия за “летящия антимафиот” – трябва да е изключително тих при полет от 150 метра надморска височина, да е влагоустойчив и да може да лети при лек дъжд, както и да е снабден с GPS. Камерата на апарата трябва да позволява заснемане в HD качество.
 
Дронът трябва да може да развива скорост на летене от минимум 65 километра в час, а ръчно да може да се управлява от разстояние до 5 километра. Освен закупуването на дрон, изпълнителят на заданието трябва да обучи 3 антимафиота, които да могат да го управляват, както и двама инструктора, които да могат да обучават и други служители на ГДБОП за работа с техниката. “Летящият антимафиот” трябва да бъде доставен до средата на месец март, а минималната му гаранция е три години.