Вече 138 хиляди има по целия свят. 128 повече смъртни случаи. Възстановените са 70 хиляди. Румъния бележи ръст със 17 нови случая, Албания - 10. Ние имаме доказани 7 нови случая, с които стават 30, от които единият е починал. Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг в Министерски съвет. 

"Профилът на пациентите е разнообразен. Едното семейство е пътувало на ски в Австрия, 40-годишна пациентка е била контактна с друг болен. Другата е лекарка, която е била контактна. 62-годишен пациент, който е пътувал до Брюксел. Всичките са над 40-годишна възраст", допълни шефът на Кризисния щаб. 

"Към този момент няма промяна в състоянието на пациентите в Плевен, Габрово и ВМА, включително и тази с двойна пневмония е добре. В "Пирогов" е стабилно състоянието на интубирания пациент", каза още той. 

Ген. Мутафчийски обясни, че това не се случва само у нас, а по целия свят и не става въпрос за подготвеност на здравната система. 

"За съжаление няма напредък в насока на медикаментозна терапия. Продължават търсенията, но към момента не са се увенчали с успех. според сериозните научни съобщения, най-рано есента тази година, но по-вероятно март месец догодина ще има ваксини", обяви той.