Разследването срещу бизнесмена Христо Ковачки е започнало още през 2006 година, след което материалите са предадени на прокуратурата през лятото на същата година. Това заяви тогавашният директор на ГДБОП ген. Ваньо Танов по бТВ. Той потвърди, че има разработки и материали в прокуратурата и за други бизнесмени, на които също щяло да им дойде времето за повдигане на обвинение.
По случая Ковачки ген. Ваньо Танов заяви, че според него са предадени годни доказателства на прокуратурата за данъчни престъпления. По думите му тези дела са по-лесни за доказване, защото се работи с документи и не зависи само от разпити на свидетели. Бившият шеф на ГДБОП отказа да назове точна сума за размера на престъплението. Той обаче добави, че накрая тя може да излезе  много по-голяма  от цитираните в медиите. Ген. Ваньо Танов беше категоричен, че не е имало политически натиск по разработката за Христо Ковачки. Той предположи, че е имало изтичане на информация, което е спомогнало други хора да избягат в чужбина. Според бившия шеф на ГДБОП обаче, ако има достатъчно доказателства, е въпрос на време и на тези лица да им бъде повдигнато обвинение.
Относно това, че разследванетосрещу Христо Ковачки е продължило две години ген. Танов заяви, че  прокуратурата явно е имала нужда от повече време, тъй като няма право на грешки, когато се касае за такива лица. В момента по-важното е, че тя дава ясни сигнали, че в България няма недосегаеми лица и законът е еднакъв за всички, каза още бившият шеф на ГДБОП.
БЛИЦ  припомня, че вчера срещу бизнесмена Христо Ковачки е повдигнато обвинение за данъчни престъпления в особено големи размери и за сговаряне с друго лице да върши престъпления. Ковачки е освободен под рекордната парична гаранция от 300 000 лева. /БЛИЦ