На генералния консул на България в Одрин е отправена строга забележка във връзка със ситуацията около честването на националния празник Трети март. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Иво Христов, който коментира, че решението на консула Васил Вълчев да отмени планираната празнична културна програма е предизвикало негативна реакция.

Захариева уточни, че това негово действие ще бъде взето предвид и при годишното му атестиране.

Разграничихме се от действията на генералния консул в Одрин и поисках писмено обяснение за решението за промяна на организацията на провеждането на честването на националния празник, обясни Захариева. Той е обяснил, че в късния следобед на 2 март е бил информиран от областната управа в Одрин, че, заради загиналите турски войници на 1 март, на 3 март са отменени публичните мероприятия на обществени места, а не е провел стандартната съгласувателна процедура заради липса на време.

Обясненията не са приети, още повече, че в средата на февруари са изпратени указания на генералните консулства, че обществените и публични мероприятия следва да се съгласуват с посолствата в съответната страна, посочи вицепремиерът.