Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаването на Георги Русев с орден "Св.св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството.
Георги Русев е сред най-популярните български театрален и кино актьори.
Той е роден в село Костенец, в семейството на свещеник, преселник от Македония. През 1952 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Филип Филипов.

Започва актьорската си кариера в Драматичния театър в Пловдив; продължава за няколко години в софийския Младежки театър, за да се установи в Пернишкия театър между 1966 и 1990 г. От 1977 г. ръководи местния театър „Боян Дановски“ и е удостоен със званието „народен артист“.
Георги Русев е сред основателите на Малък градски театър „Зад канала“ през 1990 г., като през последните години приема роли и в Театър 199, в частния театър „Алтернатива“ и в Народния театър.
Освен в театъра, Русев играе в киното, като дебютира през 1966 г. във филма „Началото на една ваканция“. Интереса му към киното запалват сценариите на Георги Мишев. Участва в много от емблематичните български филми от 1970-те и 1980-те години. Незабравими по своя колорит са ролите му (обикновено на отрицателни герои) от „Селянинът с колелото“, „Дами канят“, „Вчера“, „Матриархат“, „Преброяване на дивите зайци“ и „Опасен чар“, „Изпити по никое време“, „13-тата годеница на принца“.
През 2006 г. Георги Русев е удостоен с почетната награда „Аскеер“ за цялостно творчество. /БЛИЦ