Живущи в брезнишкото село Гигинци хвърлиха нова светлина върху Гигинският манастир - пернишка област на специална пресконференция. Според местни жители, манастирът скандално се е свързал с партията ДПС, чрез бившия земеделски министър Нихат Кабил, който няколко пъти лично посещавал монасите там, съобщава "За Перник".
Самият Никанор /единия от монасите/ публично е обявявал симпатиите си към Кабил по медии. Сега хора от село Гигинци твърдят, че от манастира се чува турска музика и се планува строеж на джамия.
Ето какво казва Стойне Великов от село Гигинци: “До манастира направиха един път - от селото до манастира. Доколкото знаем това са фирми на ДПС. Там имаше една кариера, прекарваха баластра и накрая казаха да си го оправим сами – заминаха си без въобще да оправят пътя. Сега в момента разбираме, че ще се прави горе джамия. Казват на хората, че ще правят параклис. Ние имаме черква и то не малка. И хората могат да влезнат в нея. Целта им е да направят джамия, а не параклис! Какво прави Нихат Кабил, който идва няколко пъти на манастира? Правел път, ама той ли го прави? Идва, турска музика в манастира. Целта на ДПС-то е да превземат и манастира там“, казва Великов.
Председателят на партия Атака в Перник Румен Ваташки не остана безмълвен по случая „Отец Никанор Мишков, известен с това, че е бил брокер преди да стане монах в Гигинския манастир, сега се превърна в брокер на ДПС. По повод рождения ден на Дарик радио Никанор Мишков води предаване от студиото на радиото в София. А за свой гост беше поканил Нихат Кабил, бивш земеделски министър. Там Никанор заяви: “Ще се оправим тогава, когато тази територия, която носи географското название България, се наследи от някакви други хора”.
Можем да кажем, че Евгени и Никанор, че са зависими и свързани с финансовите далавери на ДПС в област Перник, каза Румен Ваташки – председател на Атака в Перник по повод скандалите около монасите в Гигинския манастир. /БЛИЦ