"Има ли уважаващ себе си и избирателите си народен представител, който би слушал този? Какво ще дири в “Парламент за саморазпускане” Превратаджии нямат място в НС! #ВЪН#", това написа в личния си фейсбук профил Димитър Главчев.


Думите на депутата от ГЕРБ са по повод днешното изказване на Радев, в което той се обърна към депутатите с думите "разпуснете незабавно парламента, имам вариант за Конституция". БЛИЦ припомня, че малко след това пък стана ясно, че държавният глава ще направи утре извънредно обръщение към българите от трибуната на Народното събрание.

Ето какво още написа Димитър Главчев по повод случващото се (публикуваме думите му без редакторска намеса):

„Работил съм като щатен преподавател по „Философия на политиката и войната“ във Военна Академия „Г.С. Раковски“ от 1979 г. до 1985 г. Познават ме лично и аз лично познавам стотици висши български офицери и генерали, с които сме работили.

През последните месеци и дни общувахме по различен начин с някои висши офицери от запаса.

Във връзка специално с ултиматума на Президента към депутатите от Народното събрание незабавно да се саморазпуснат, защото те са представители на волята на народа, а пък волята на народа била тъкмо незабавно да се саморазпуснат“, разменихме мнения като как господин Президентът би си позволил да повтори този ултиматум директно в Народното събрание и то пред камерите на телевизията.

Умен и сериозен висш офицер от запаса, служил във ВВС, допусна като възможност нещо НАПЪЛНО АБСУРДНО от обикновена гледна точка и дори от гледна точка на логиката. ДОПУСНА, че не е изключено дори положение, при което Президентът не само настойчиво може да потвърди своя ултиматум без оглед /или дори целево/ на реакцията на депутатите, но ЗАЯВИ, ЧЕ ТОЙ НЯМА ДА НАПУСНЕ СГРАДАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДО МОМЕНТА, В КОЙТО НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НЕ ИЗПЪЛНЯТ ВОЛЯТА НА НАРОДА И НЕ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕ ДА СЕ САМОРАЗПУСНАТ.

Аз самият не съм преподавал на офицера Радев и не го познавам нито лично, нито служелбно, поради което не съм в състояние да преценя дали той е способен да действува в една или друга ситуация по такъв възможен или невъзможен начин.

Но аз знам, че когато предстои развитието на една естествена, спонтанна ситуация, никой по никакъв начин НЕ може да ПРЕДвиди какво точно ще стане.

Да се допуска НЕМИСЛИМОТО е също дело на МИСЛЕЩИЯ ЧОВЕШКИ У”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!