Започна протестът на работодателските организации и синдикатите пред Министерския съвет. Те протестират с искане за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока, които да не са за няколко фирми, а за всички 600 000 небитови потребители. Исканията бяха внесени преди минути в МС, предаде репортер на БЛИЦ.

Бизнесът и синдикатите настояват да бъдат предприети спешни мерки за овладяване цените на електроенергията.Бизнесът настоява помощите да бъдат в размер на 75% от разликата между цената на борсата ден напред.Протестиращите настояват и за преразглеждане на мярката "60/40", която според тях е неефективна.

"Искаме механизъм, който да направи тока по-евтин. Бяхме при премиера. Има такъв вариант за регулация и токът ще падне наполовина. От ноември ще купуваме ток на нормални цени. Искаме да бъдат компенсирани всички работещи, вдигането на цените - 5% инфлация. От първи януари, когато тези цени се прехвърлят върху домакинствата, ще има 30% повишаване в цената на тока и парното. Как ще преживеем зимата?

От месец предлагаме ясни и конкретни решения и заради това сме спокойни с морала си. Продължаваме да водим преговори и сега отиваме при премиера без никакви политически искания. Няма да позволим някой да ни впише в кампания. Исканията ни са автентични и стъпват на здравата логика. Държавата трябва да се намеси", заявиха синдикалните лидери.