На 30 януари БЛИЦ публикува материала „Пробутват ни непригодни бронирани машини, български генерал намесен в заверата”. Едва измина една седмица и в Министерството на отбраната беше получено любопитно протестно опровержение от американската фирма-производител Textron.и, български генерал намесен в заверата”. Едва измина една седмица и в Министерството на отбраната и на редакционната електронната поща беше получено любопитно протестно опровержение от американската фирма-производител Textron.
Старателно подготвеното изложение е пример как трябва да работят българските PR-ски служби за защита на корпоративните интереси. В приложената технология няма нищо ново, но е „изстискано” всичко, което позволява ситуацията. Авторът на публикацията с готовност признава две технически грешки в годините: 1976 вместо правилното 1996 г. и 2014 вместо 2016 г. Дотук с грешките!
 

В опровержението се прилага похватът „превземане на лъжливи крепости” – на опонента се приписва твърдение, което той не е правил, и то се разгромява.
 
За отбелязване е, че още в заглавието на публикацията в БЛИЦ се казва, че американските машини са просто „непригодни” за българската армия. А в първия абзац на публикацията се сочи, че M1117 Guardian „може да не е лоша, но не тя ни е нужна”. Българските консултанти би трябвало да обяснят на американските си партньори значението на думата „непригоден”, нямаща нищо общо с „негоден”.
 
По този начин всички похвални думи за „Гардиън” и за нейния наследник „COMMANDO Select” са просто излишни, защото са хвърлени в празно пространство, без някой да им възрази.
 
Няма защо да връщаме читателя в далечната 2007 г. Струва си обаче да се припомни абзац от публикацията, който Textron деликатно заобикаля: „Тогава военният министър Веселин Близнаков прокара Guardian посредством 4 пъти промяна на спецификациите и нагласявайки ги по техните възможностите”.
 
Или да припомним как тогава всички конкретни параметри на хипотетичната машина отново се покриваха изцяло единствено от Guardian: Например точните изисквания ББМ (бойна бронирана машина) да е въоръжена с 12,7-мм картечница и 40-мм гранатомет, които да са в общ купол с характеристиките на UGWS на Guardian. При това машината трябваше да е многофункционална с 4х4 или 6х6 схема на задвижване.
 
Следват четири сакрални момента: Първо, в опровержението до Министерство на отбраната Textron потвърждава изнесеното в публикацията, че ни е направил предложение да произвеждаме съвместно ББМ. Само че в публикацията бе изложено резервирано становище дали това е осъществимо: Едно, че България вече не разполага със съответни производствени мощности – танкоремонтният завод „Хан Крум” в Търговище отдавна загуби възможности, а „Бета” в Червен бряг на практика не съществува. И друго, на кого ще ги продаваме тези бронирани машини при невероятната световна конкуренция и свиване на състава и техниката на съвременните армии?
 
Изчистена от детайли (в които се крие дяволът) условната ситуация е следната: До два месеца ние трябва да вземем решение да купим ПЪРВИТЕ 280 машини от Textron, а едва след това ще започнат продължителни преговори за съвместното производство на COMMANDO Select, което най-вероятно ще завърши без успех поради липса на технологични възможности в България. Това предложение на Textron изобщо не може да се разглежда сериозно без консултации с експерти и юристи.
 
Вторият проблем опира до бойните възможности, като компанията гарантира „сериозна огнева мощ”. При всичките достойнства на Guardian, самият производител Textron ги определя не като бойно средство, а като Armored Security Vehicle, сиреч Бронирана охранителна машина, пригодна само за разузнавателни и полицейски цели.
 
В опровержението се акцентира на възможностите на М1117: „транспорт на бойно отделение, охрана на бази и периметър (една от основните мисии на БА), охрана и контрол на граници, охрана и отбрана на конвои, разузнаване, бойна щурмова машина, минохвъргачка, командно-щабна машина, линейка, артилерийско разузнаване и управление на огъня, противотанкова, инженерно-сапьорна (вкл. за разчистване на минни полета) и булдозер”. Три пъти машината е обозначена като охранителна.
 
Интересно е какво компанията разбира под „бойна щурмова машина”. Предположенията обаче са, че още след първия удар с РПГ тя ще остане на бойното поле. В рекламните проспекти има статична снимка на Guardian със 105-мм оръдие, но не и от момент на стрелба.
 
Третият проблем е в защитата на ББМ. В опровержението до МО фирмата твърди, че машините им „предлагат високи нива на защита на екипажа срещу стрелково оръжие, артилерийски осколки, мини и взривни устройства". Забележете: на експертите от МО им пробутват общи фрази за „високи нива на защита", без да се оспори твърдението в публикацията, че ген. Атанас Самандов предложил високата степен на балистична защита К5 да се замени с далеч по-скромна К3, колкото всъщност е на COMMANDO Select. Отминава се без уточнение и степента на защита от стрелково оръжие.
 
Четвърто, фирмата хвали колесната формула на задвижване 4х4. Световната тенденция обаче е за бойни многоколесни машини, които имат по-големи възможности за бой и оцеляване на хората в тях. Проблемни за България могат са се окажат южната и западната граница, заети от планинско-гориста местност – там машините на Textron няма да могат да препускат като диви мустанги на свобода из прерията. Има и изобилие от отлични теренни условия за поставяне на засади.
 
Всъщност точно заради трудното маневриране по силно насечения терен може да се направи допускане, че там може да се окажат пригодни и ББМ с колесна формула 6х6.
 
Textron в заглавието на опровержението до МО твърди, че предлаганите „Бойните машини на армията са доказани в бойни условия и са сред най-добрите в света". Почти навсякъде те изпълняват полицейски функции и никъде „щурмови задачи". Наличието им в Афганистан и Ирак в никакъв случай не може да се счита за участие във военен конфликт, в какъвто може да бъде въвлечена страната ни. България за добро или за зло се намира в Европа, а не на Африканския рог или Западна Африка.
 
Крайно любопитно е къде се продават тези машини по света. БЛИЦ си направи труда от сайта на Textron да изтегли информация по този въпрос.
 
M1117 Guardian
 
В Европа само три страни са техни притежатели:
България – 7
Люксембург – 5
Португалия - 97
 
M1117 Guardian и COMMANDO Select (общо)
 
Северна и Южна Америка: Канада, САЩ, Мексико, Гватемала, Доминиканска република, Хаити, Панама, Ямайка, Венецуела, Боливия, Колумбия.
 
Африка: Сомалия, Судан, Камерун, Габон, Ботсвана, Чад.
 
Близък Изток: Оман, Ливан, ОАЕ, Ирак, Афганистан, Турция, Саудитска Арабия, Кувейт, Египет.
 
Азия: Тайланд, Тайван, Малайзия, Филипини, Индонезия, Сингапур.
 
Ганчо КАМЕНАРСКИ