В съботния ден срещу Месни заговезни всички българи извършват помен в чест на мъртвите на Голямата задушница преди Великия пост. Това е ден за възпоменаване на душите на починалите.
За помена се приготвя коливо - варено подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за опрощение на душите на мъртвите. Според народното вярване на този ден душите на умрелите се връщат и застават до собствения си гроб, затова техните живи роднини им носят храна и вино. Ритуалното подаване и поливане служи за засищане на душите на починалите близки. След това се пали свещ на гроба, която пак според народните вярвания осветява пътя на душите в тъмното, за да не се лутат. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. /БЛИЦ