Готови за Великден: Лесна изпитана рецепта за козунак без месене
В навечерието на Великден най-голямата радост, но и предизвикателство за всяка домакиня е да сложи на масата традиционния козунак. И не просто козунак, а домашно приготвен, вкусен, мек и ухаещ! Всяка дама, която го е приготвяла, знае колко трудоемко занимание може да е това, а успешният резултат изобщо не е гарантиран. Затова специално за читателите на в. “Над 55” предлагаме изпитаната и лесна рецепта на една наша редовна читателка.
Илиана Маринова е дипломиран филолог с немски език, но месенето и правенето на сладкиши е нейна страст. Ето какви тънкости и тайни ни сподели тя:
“Месенето на козунак е деликатна работа и изисква майсторлък. Това беше моята нагласа години наред и не се престрашавах да опитам. Преди 3 години се амбицирах да се науча. Няколко месеца преди Великден започнах да изпробвам най-различни рецепти на принципа проба-грешка. И така след много опити и експерименти стигнах до моята рецепта за пухкав сладък козунак с много конци без месене по идея на Ваня Джорджевич”.
За да постигнете идеалния козунак, Илиана дава следните съвети:
► използва се брашно с 13 и повече грама белтък на 100 г - това за нея е брашното за баница, а не за козунак, на “София Мел”;
► употреба на качествени продукти без консерванти;
► ако използвате стафиди за плънка, предварително ги накиснете минимум за 2-3 часа в ликьор “Амарето” или може и в коняк, ром, вода. След това се отцеждат върху хартия, така че да няма влага външно;
► захарни кристали за поръсване се получават, като на 4-5 с.л. захар се слагат 1-2 капки вода. Оставя се през нощта да изсъхне и след това се наронва с пръсти, за да се махнат евентуални бучки. Това осигурява белия цвят на захарта след изпичане, както и се избягва карамелизирането й;
► ако обичате сладък козунак, не добавяйте допълнително количество захар в тестото, а комбинирайте с течен подсладител, годен за печене, защото голямото количество захар прави тестото тежко и козунакът ще стане сбит.
Илиана Маринова
Продукти за 2 козунака (всеки около 950 г): 200 мл топло прясно мляко; 100 г кристална захар; 27 мл течен подсладител суитли ултра; 25 г прясна мая; 5 яйца; 5 г сол; около 800 г брашно за баници; 2 ванилии; 1 лимонова есенция или кората на 1 лимон; 100 г студена мас; 50 г студено масло
За плънката: 1 кутия локум, нарязан на ситни парченца; 100 г стафиди; 100 - 150 мл амарето за накисване на стафидите
За намазване: 1 жълтък (може и 1 цяло яйце) + 1 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Маята се активира с 1 с.л. захар, част от топлото прясно мляко и няколко лъжици брашно.
Към останалото прясно мляко се добавят останалата захар, подсладителят, солта, ванилиите, есенцията, активираната мая, яйцата и част от останалото брашно. Смесването става с миксер с бъркалки за тесто! Не се меси на ръка! При непрекъснато бъркане с миксера на порции се добавя и останалата част от брашното (общо около 800 г) до получаване на меко лепкаво тесто. Следва измесването на тестото с мазнините, извадени директно от хладилника. Продължаваме да бъркаме с миксера и добавяме, редувайки на малки парченца, маста и маслото. Тестото започва постепенно да се втвърдява. Целта е да получите меко нелепнещо тесто. Ако има нужда, на този етап може да добавите още малко брашно.
Разделяте полученото тесто на толкова фитили, с колкото искате да плетете козунака. Оставяте ги хубаво да втасат.
След втасването, без да премесвате тестото, всеки фитил се сплесква с ръка и се разтяга на необходимата дължина и ширина около 7-8 см. Поставяте плънката от локум и отцедените стафиди, прегъвате фитила и натискате краищата, за да го затворите добре. Усучете фитилите, като с едната ръка държите неподвижно единия край, а с другата търкаляте другия край в кръг. Хубавото усукване води до хубави конци. Фитилите се сплитат по желание, редят се в тава с хартия за печене отдолу и се оставят отново да втасат добре.
Втасалите козунаци се намазват със сместа от жълтъка и прясното мляко, поръсват се със захарните кристали. По желание може да се набодат ядки (орехи или бадеми).
Пече се в предварително загрята фурна на вентилатор, на първо долно ниво на фурната. Времето е ориентировъчно: 10 мин. на 180 градуса; 10 мин. на 160 градуса; 35 мин. на 140 градуса (до готовност).
Когато козунаците получат отгоре желания от вас загар, можете да ги покриете с фолио за печене, за да не станат много тъмни.
“Ако спазите точно продуктите и технологията, гарантирам ви превъзходни сладки козунаци, които ще впечатлят всеки, който ги опита, и ще направят вашия Великден неповторим!”, категорична е Илиана.
Успех! Да ви е сладко!