Професионалните готвачи се обявиха против освобождаването на генномодифицирани организми в природата. От организацията "Евро Ток България", член на Европейската асоциация на професионалните готвачи, поискаха строг контрол върху предлаганите на пазара хранителни продукти и този контрол да се прилага от Национална агенция за контрол на храните, която е под шапката на Министерски съвет, а не на отделно министерство, съобщи Дарик.
Готвачите настояха още за повече субсидии за биоземеделие и отглеждане на регионални култури, а не за инвестиции в модифицирани организми.<br /> <br /> Представителите на организацията Ради Стамболов и Боби Петров аргументираха искането си за по-строг контрол върху качеството на храните и за съдържанието на модифицирани храни: &quot;От 1300 изследвани продукта само на 2% пише, че имат ГМО, а всички останали са имали, но на етикета не е написано. Ако нямаме контрол, как ще имаме етикетировка. Не искаме да идва времето на кокошки с кожа на прасета или прасета, големи като крави. Държавата трябва да поеме ролята си на регулатор. Имаме регулатор за тока и водата, защо нямаме такъв за водите? В хранителните компании и при вноса на продукти е един от големите проблеми, защото имаме например смилянски боб от Китай.&quot;<br />