За създаване на среда, която категорично не приема корупцията като норма на поведение, ще работят инициаторите на учреденото днес Движение за национално единство и спасение (ДНЕС).
От новосформираната организация ще настояват и за изработване и прилагане на адекватни и решителни мерки за преодоляване на последствията от икономическата криза и обезпечаване устойчивото развитие на българската икономика. Отстояване на правото на гражданите за пълна прозрачност и контрол при осъществяване на процедурите по възлагане на обществени поръчки, изразходване на бюджетни средства и средства от европейски фондове. Създаване на работещи механизми за защита на гражданите от т.н. естествени монополисти – Топлофикация, ВиК, ЕРП, са другите приоритети в апела, който беше приет при учредяването на организацията.
Една от първите инициативи на ДНЕС е откриването на специални „Приемни на улицата” в цялата страна. В тях хората ще могат да се запознаят с вижданията и да подкрепят идеите на движението.

Сред подписалите се под Апела са: доц. Боян Дуранкев – преподавател в УНСС, проф. Камен Плочев и проф. Радостин Москов – ВМА, Николай Георгиев - водещ на „Ясновидци” по bTV, Албена Александрова – главен дизайнер и собственик на модна къща „Рошавата гарга”, Иван Такев, проф. Вихроний Попнеделев, Брайко Брайков – художник и продуцент на филма „Шивачки”, Графа и Наско от БНР. /БЛИЦ