Децата у нас най-често се възпитават с шамари. За това алармира гражданското обединение -  "Детство без насилие". През 2017-та сигналите за насилие над деца са над 700.

Според наскоро проведено проучване 70% от българските родители са използвали някаква форма на физическо наказание. Най-често това са шамарите. В училищата и детските градини подобни практики също са разпространени.

Близо половината от децата у нас са страдали от вербално насилие, над 20% от физичеко като удар или причиняване на болка, а 14% са били наказвани чрез игнориране.

През миналата година над 11 хиляди деца са потърсили помощ на националната телефонна линия. Като най-голям свой проблем съвременните деца определят самотата.

Като родител на две деца, едното от които тийнейджър, Стела признава, че прибягва до наказания. „Това е едно от най-важните неща, защото, ако им позволявам всичко... няма как, не може. Ако сега не се научат да направят това, което искам от тях като деца, няма да се научат и като големи хора да правят това, което ще се иска от тях, а то ще е много по-сериозно”, казва майката. Дъщеря й Зорница признава, че обикновено майка й я наказва заслужено.

Все по-често обаче родителите преминават границата от добронамерено възпитание към авторитарно, твърдят психолозите. А то почти винаги било придружено с насилие, предава Нова тв.

„Има последици за отношенията не само с връстници, но и в дългосрочен план. Отношенията на детето като зрял индивид - близките отношения, интимните отношения, изобщо способността за социална връзка е накърнена”, обясни психологът Анет Маринова.

А тези деца според експертите са по-склонни в бъдеще към употреба на наркотици, конфликт със закона, самоубийства и изпадане в депресия. Към същото са склонни и пасивните жертви на агресия.

„В срещите ми с деца, които имат проблеми в отношенията с връстници, поведението, дори в обучението се стига до история на насилие - било то между партньорите, между съпрузите, нещо, на което детето става свидетел”, допълва Маринова

От "Детство без насилие" вече работят по предложения за законови промени. Сред тях е и идеята за създаване на ново Министерство - на семейството.

„Социалната ни система е в много разпръснато състояние. Агенцията за закрила на детето няма свои хора или свои отделни клонове в страната, където са отдели за закрила на детето - въпреки съвпадението в имената, тези отдели не са към Агенцията, а са към Министерството на труда и социалната политика - ето виждате колко объркано става”, казва Георги Апостолов.

През 2017-та подадените сигнали за насилие в Отделите за закрила на детето в страната са близо 1 300.