Грипът ще се развихри с пълна сила този месец. Такава е прогнозата на здравните експерти у нас. Направени молекулярни изследвания на секрети от носа и гърлото са доказали, че Брисбейн вече вилнее у нас. Опасният вирус вече е засечен в Хасково, Враца и Силистра.
В момента средната заболеваемостта в страната е малко над 100 човека на 10 000 души население, уточни доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Грипна епидемия ще бъде обявена при два пъти повече болни. Специалистите очакват два пъти повече болни, отколкото предишни години. Доц. Кожухарова припомни, че заразата се разпространява по въздушно-капков път - чрез кихане, кашляне, целувка, пипане на замърсени повърхности или хранене с прибори на заразен. Първите симптоми са втрисане, болки в мускулите, главоболие и висока температура. Грипът не се лекува с антибиотици, а с антивирусни препарати, напомни акад. Ангел Гълъбов, който ръководи Института по микробиология към БАН.

В Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център по заразни и паразитни болести са изследвали 200 проби от началото на годината досега. Специалисти установили основните грипни формули - AH3N2 и AH1N1. Ще разберем със сигурност дали това са мутациите Брисбейн 2007 само като изолираме вируса върху клетъчна култура или кокоши ембрион, уточни шефът на Националната лаборатория доц. Росица Коцева. По думите й очакваният причинител на тазгодишната грипна вълна Брисбейн е братовчед на Уисконсин, който върлува у нас преди 2 години. /standartnews.com