Гриша Ганчев се е допитал до Общински съвет-Ловеч относно готовността на местните депутати да подкрепят проекта му за завод за китайски коли, северно от 50-хилядния град. Срещата между шефа на "Литекс комерс" АД и ловешките общински съветници се състояла в т.нар. Барокова къща в понеделник от 13 ч. На срещата присъствал и кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, научи кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч. От кметството потвърдиха информацията, но отказаха подробности с мотива, че срещата била неформална.
Според отговорен източник бизнесменът заявил, че у нас завод за китайски коли, чиято цена не ще надхвърля 4-цифрена сума в щ.д., ще заработи със сигурност до края на 2009 г. Единствено неяснота имало по въпроса за неговото местонахождение. В случай, че в ловешкия парламент имало настроения срещу проекта, Ганчев дал да се разбере, че втори град вече бил кандидат за инвестицията. Общински съвет-Ловеч обаче подкрепил единодушно проекта.
По данни на областната администрация бъдещият автозавод с 2000-2500 нови работни места ще се строи от акционерно дружество "Литекс моторс", което ще е с капитал от 20 млн.лв., в него основни акционери ще са Гриша Ганчев с 92 на сто и Корпоративна банка с 8%. В завода ще се произвеждат китайски коли, познати на европазара под марката BRILLIANCE. Засега общият размер на инвестицията във високотехнологичното предприятие е тайна./ Гергана Димитрова, БЛИЦ