Кметът на Бургас Димитър Николов се оплака пред гръцкия консулв Пловдив Николаос Пиперигос от зачестилите бракониерски набези за улов на бяла пясъчна мида по южното ни Черноморие. Този вид мекотело е деликатес в Гърция. Високата изкупна цена на бялата мида е изкушение, на което някои гръцки граждани не успяват да устоят и минават границата специално за да я ловят у нас, въпреки че за това има абсолютна забрана.
Дипломатът не скри амбицията си скоро в Бургас да заработи дипломатически офис на генералното консулство. Николаос Пиперигос определи Бургас като „град, който дърпа цял регион след себе си”. „Изпитвам сантимент към всички морски градове”, каза той.
Димитър Николов приветства идеята за отваряне на консулски офис в Бургас. Идеята му е да се подобри пътната инфраструктура от двете страни на границата в направленията Бургас – Свиленград, Солун – Александруполис, Александруполис - Свиленград. Николов аргументира предложението си с интереса на гръцки бизнесмени към Бургас и българското Черноморие, които обаче се оплакват от трудната пътна комуникация с България.
Марина Шиварова, БЛИЦ